Summa sidvisningar

fredag 31 mars 2017

Att kunna och vilja läsa

Den finlandssvenska läsambassadören Katarina von Numers-Ekman har varit anställd hos oss i snart tre års tid. Hennes treåriga projektperiod tar snart slut och idag hade hon ordnat slutseminarium på Nationalmuseet. Ca 140 personer deltog och programmet var mycket givande och mångsidigt. Som gästtalare var Bob Hansson, poet och författare från Sverige. Hans rubrik var Från ADHD till ABC, från värsting till poet. Han var en frisk storm i programmet och berörde med sina personliga berättelser bl.a. om att bli sedd av en lärare och om att vara vänlig mot sig själv. Och om att hälsa på varje människa som på en gammal god vän man inte sett på länge. Det fick också publiken prova. Passar kanske inte i vår finländska natur, men något att lära oss av och tänka på! Måste skaffa hans böcker.

 Nämen HEJ! Nr 82/365


Heldag med program

Kom hem först 22-tiden igår torsdag och hann inte lägga upp någon bild. Men jag tog nog ett par bilder. Efter arbetsdag med förberedelser för morgondagens seminarium och Luckans fem-timmars strategimöte rusande jag ännu till Fotoklubbens månadsmöte. Hade t.o.m med en bild i månadstävlingen med temat "rum". Bilden var samma som här i fotodagboken 6/365. Jag fick hedersomnämnande! Som gäst och domare var Andreas Thomasson som är fotograf och videoproducent. Han pratade omkring rubriken “Från telekom-proffs till fotograf “. Jätteintressant att lyssna på hans berättelse och se hans bilder.'

Domaren funderar kring bedömningen av månadens bildtema "rum"! Nr 81/365


onsdag 29 mars 2017

Första sippan

Tog idag en skön promenad till naturskyddsområdet Fiskarsbacken här i Köklax. Jag har inte varit där på flera månader och det var så lugnt och skönt, ett av mina favoritställen! Speciellt våren är fin där och idag såg jag också vårens första blåsippor. Backen brukar vara blå av sippor i april, måste snart gå dit på nytt!

Första blåsipporna. 29.3.2017. Nr 80/365

 Naturpark i kvällssol

Stället vid ån!


tisdag 28 mars 2017

Nya grannar

I ett par år har det byggts här i grannskapet. Ett av byggprojekten är färdigt, ett jättelångt höghus med små hyreslägenheter som nu finns som en mur mellan vårt hus och Köklaxleden. Vi fick ett par hundra nya grannar på en gång för några månader sedan. Rakt genom huset går fortfarande cykelvägen som fanns där före bygget! Bilden tog jag ikväll när jag vandrade hem från tågstationen efter en jobbresa till Vasa. Klockan är lite över 20 på kvällen och det är ännu rätt så ljust ute.

Vasaresan var väldigt lyckad på alla sätt, mötet var bra med fina diskussioner och många deltagare. På hemresan hade jag sällskap av bekanta som deltagit i mötet och ett par lärare, vi satt i restaurangvagnen och pratade hela vägen och resan gick så fort!

Cykelväg genom hus. Nr 79/365

måndag 27 mars 2017

Stormar och stabila hus

Dagen har varit jättevarm, men den hårda vinden har gjort att man fått hålla hårt i hatten. Stormvarningar och strömavbrott hördes i väderleksrapporten. I stan finns dock hus som står stabilt på sin plats i alla väder, vackra hus som stått där över hundra år. De flesta hus på Fabriksgatan där bilderna är tagna är byggda i början av 1900-talet.

Hus på Fabriksgatan. Nr 78/365


söndag 26 mars 2017

Talkodag

Barnens äldsta kusin med familj håller på att bygga hus i Staffansby i norra Helsingfors. Huspaketsfirman överlät huset åt dem förra veckan och det är ganska långt färdigt, ytorna kvar att göra. De räknar med att flytta in i juli. Idag hade de talko för att spackla och jämna ut gipsskivorna på alla väggar. Vi var där från morgon till kväll och det känns i nacken och ryggen att man varit på fötter hela dagen och sett uppåt väggarna. Deras äldsta son är 5 år och han hjälpte till och var ivrigt med precis hela dagen! Helt otrolig liten byggare!

Flitig byggare! Nr 77/365



lördag 25 mars 2017

Traditioner som håller

Idag var det dags för det 21a "dagisseminariet" som jag var med och ordnade. Det är en av de största sakerna/evenemangen vi ordnar på jobbet och som har varit succé år efter år. Vi hade ca 200 deltagare, dagispersonal från huvudstadsregionen och också längre ifrån. Till våra stammisar hör t.ex. hela personalen från Kuusankosi svenska daghem som alltid anmäler sig bland de första när vi öppnar anmälningen. Seminariet har blivit en viktig träffpunkt och fortbildningstillfälle för många inom småbarnspedagogiken på svenska, det är inte så många andra som gör motsvarande arbete.

Dagens tema var föräldrars delaktighet och hur man skapar tillit i dialogen med föräldrarna. Vår föreläsare från Sverige, Katarina Larsson var verkligen kunnig och en bra talare. Lätt att lyssna på och talade trovärdigt och mycket tankeväckande om egentligen självklara saker men ur nya perspektiv.

 Bikupediskussioner under föreläsningen. Nr 76/365

Vem kommer där?


fredag 24 mars 2017

Gemensamt ansvar

Tänk att det är fredag, igen... Veckorna går snabbt och snart är mars slut. Idag har vi på jobbet gjort de sista förberedelserna för årets stora dagisseminarium som hålls imorgon. Kunde ändå sluta en timme tidigare för att hjälpa mannen med en välgörenhetsmiddag för Esbo svenska församling på Lagstad hembygdsgård. Han gjorde den gratis för insamlingen Gemensamt ansvar som i år motverkar människohandel. Det bjöds på en trerätters middag för dryga 30 personer.

Hade kameran med hela dagen så det blev ganska många bilder knäppta, t.o.m på vägen från jobbet till tågstationen (ca 10 minuter, 5 minuter om man halvspringer). Jag såg flera udda situationer på den korta vägen idag, hann fota två av dem. Två kockar som kom släpandes på två sopkärl utanför glaspalatset. Glaspalatset är inpaketerat och ett enda stort byggområde i ett par år, så länge det nya Amos Rex byggs. En annan underlig situation var när några personer med gula västar och hjälmar kom bärande på en metrobänk utanför järnvägsstationen. Jag undrade nog vad de höll på med, men frågade ändå inte.....

 Svarta tunnor släpas av män i vita rockar. Streetfoto en vanlig fredag eftermiddag i mars. Nr 75/365

Orange bänk omringad av myndighet med gula västar och hjälmar!

Kvällens Gemensamt ansvar middag på Lagstad hembygdsgård.


torsdag 23 mars 2017

Små glädjeämnen i vardagen

Så mycket trevligare att vakna till solsken, rimfrost, fågelkvitter en vacker vårdag! Staden håller på att gallra i en liten skogsdunge på vår väg och det låg en massa kvistar av björk och skräpade där. Jag passade på att plocka lite med mig både till jobbet på morgonen och hem på eftermiddagen. Alla arbetskompisar blev så glada åt de våriga kvistarna i vas på kaffebordet. En annan arbetskompis bjöd på hallon och DaCapo till eftermiddagskaffet. Mums! Med sol i sinnet köpte jag dessutom en kruka pärlhyacinter för att lysa upp soffbordet och byta ut de gamla vintriga dekorationerna. Tog t.o.m redan fram mitt favorit påskpynt, porslinsägget som mamma målat för många år sedan!

Vårig dekoration på soffbordet. Nr 74/365

Mumsigt mellanmål på jobbet


onsdag 22 mars 2017

När våren är som fulast

Våren kan vara så fin och härlig, men idag visade den sig från sin sämsta sida. Termometern visade lite över noll grader, det blåste, regnade snöslask och allt var grått, trist och fult. Ingen grönska syns ännu, bara om man tittar med förstoringsglas på de varmaste ställena i rabatten (inte på vår gård..). Enligt meteorologen ska det bli sol imorgon, som tur!

Vy från busshållplatsen. Nr 73/365

Gamla kyrkans park i sin vackraste vårskrud


tisdag 21 mars 2017

Visioner och valdiskussioner

Andra dagen på strategidagarna med nya gruppdiskussioner, sammandrag och analyser. Huvudet är fullt av tankar och funderingar kring alla ämnen och frågor vi talat om och alla fina människor jag mött och umgåtts med. Trött, halvliggande i soffan lyssnar jag nu på Yles valtent med Juha Sipilä.

Tog en morgonpromenad till bastun och vaken där vi igår tillbringade kvällen. Nr 72/365
Dörren till rökbastun, ungefär 1,5 meter hög.




Arbetsdagar ute på vischan

Ett par dagar på hotell Korpilampi ute i skogen i norra Esbo står på agendan. Utvecklingscentralen Lärorik ordnade strategi- och visionsdagar för sina anställda och förtroendevalda och jag deltog i egenskap av styrelsemedlem. Programmet var första dagen intensivt med mycket intressanta talturer, diskussioner och gruppdiskussioner om organisationens och utbildningens nuläge och framtid.

Kvällen avslutades med god middag och dessutom det fick vi nöjet att gå i rökbastu med dopp i balja och vak! I självaste julgubbens stuga! Det var verkligen skönt och en fin upplevelse. Stämningen var också varm och avslappnad med mycket skratt och diskussioner som gick från högt till lågt!

Vi fick klä om oss i julgubbens stämningsfulla stuga. Nr 71/365

söndag 19 mars 2017

Veckoslut

Ännu en solig och varm vårdag var det i Vasa idag. Vi hann tyvärr inte njuta ute i det fina vädret, men hann med långfrukost hos mamma och pappa och jättegod och trevlig lunch hos kära syster och svåger i Dragnäsbäck. Sen var det hemfärd och vi var hemma strax efter solnedgången. Tänk så många vi hunnit träffa på veckoslutet, det är så sällan vi träffar familjen och det är alltid lika roligt att ses! Tack alla för fina stunder tillsammans, uppskattar det så mycket! Hoppas vi ses snart igen!

Nästan samma vy som igår kväll, nu i dagsljus från marknivå. Nr 70/365

Nära och kära

Lördag i Vasa blev en heldag med svärmor efter en god långfrukost med mamma och pappa i Gamlis. Vi hann också på vägen med en sväng via systerdotterns med sambos nya hus, så otroligt fint och hemtrevligt på alla sätt. Efter att ha druckit kaffe (med Othellos grisar) och satt middagen (lammlägg) i ugnen tog vi ut svärmor på en åktur via Brändösund och Vikingastränderna till Replot. Huvudmålet för utflykten var fiskbutiken R. Cederberg vid Replotbro som hos sett annonser på i tidningen och länge velat besöka. En himmelsk doft av rökt fisk slog emot oss när vi steg in genom dörren! Ägarna fiskar själva största delen av fisken, men på vintern köper de också in en del odlad lax och sik. Butiken ligger alldeles vid brofästet på fastlandssidan, vid en fiskehamn som ännu låg i vintervila. Fiskebåtarna stod i rad och väntade på islossning och sjösättning. På flera ställen var havet redan öppet och det vara bara några envisa pilkfiskare som var ute på isen. Vi vandrade runt längs stränderna och andades in vår- och havsluften och svärmor njöt av den friska luften under sin filt. Det var första gången hon var utanför sitt hem sedan julen. Det känns så hemskt och fel att det ska vara så, p.g.a huset där hon bor har för tung ytterdörr och trappor som är svåra. Och för att hennes ben blir svagare och svagare och att ingen av hennes släktingar bor i närheten.....

Vi passade också på att ta en sväng via gravgården med ljus till gravarna. Svärmors syster, som är 97 år, har för en tid sen flyttat till servicehemmet Himalaja och vi besökte henne. Efter allt detta var vi verkligt hungriga och åkte hem för att äta lammet som varit i ugnen ca 4 timmar. På kvällen sa vi godnatt åt en mycket nöjd, trött och tacksam svärmor.

Nöjd svärmor ute på vädring i solig vår- och havsluft! Nr 69/365
Replotbro

Den ser bra ut, rökt idag!

 Nät i väntan på att få läggas i havet

Snart är det dax att få guppa på böljan den blå.

 Vyn vid solnedgången från svärmors köksfönster. Både till höger och vänster utanför bilden finns havet :)


fredag 17 mars 2017

Roadtrip till Vasa

Idag bar det av till Vasa för att hälsa på föräldrarna och andra släktingar. Har tagit en enda bild idag, av vår matsäck på resan. Vädret var omväxlande, först regn sen solsken och till sist stjärnklar skymning den sista biten. Och vilken tur vi hade då brorsbarnen också råkade vara i Gamla Vasa så vi fick träffa dem och brorsan också ikväll! Mamma bjöd på jättegoda räksmörgåsar och vi satt och pratade om allt möjligt till sent på natten. Gör också ett litet undantag idag genom att sätta upp ett par foton som jag inte tagit själv, där jag är med på bild! (Jag var nog på riktigt gladare än jag ser ut :)

Vy från passagerarplatsen, någonstans mellan Tammerfors och Parkano! Nr 68/365 

Gudsonen förevisar stolt sina Pokemon go figurer på telefonen. (Foto:Elvi Martens)

Brorsdotter förevisar sina fina konståkningsskridskor!
(Foto:Elvi Martens)



torsdag 16 mars 2017

Det som göms i snö kommer upp i tö

Nu smälter snön med fart i det varma vårvädret. Hade ett möte på Marthaförbundet idag i Böle som är en enda stor enorm byggplats på norra sidan om stationen. Västra o Östra Böle som nu är åtskilda av järnvägen och ett banområde ska förenas. Där byggs ett nytt kontors-, affärs- och bostadsområde med bl.a. ett megastort köpcenter och tiotals skyskrapor. På södra sidan är allt ännu som vanligt och tågen går i ett. Tog tåget hem idag för ovanlighetens skull eftersom jag var i Böle, annars är det buss 165 som gäller. Få se hur det blir sen när metron är färdig.

Invid hemstationen i Köklax rinner Esbo å och där brukar flyta ett och annat under broarna. Många cyklar och annat skräp ligger säkert på bottnen!

Halvdränkt vilociped! Nr 67/365

Tågtrafik vid Böle station.

onsdag 15 mars 2017

Stan doftar vår

Våren har en speciell doft, både i stan och ute i naturen. Idag kände jag en stark doft av våren i stan. Redan tidigt på morgonen på vägen till jobbet sken solen  och lyste upp järnvägsstationen. På dagen steg temperaturen upp till 7 grader!

 Urban morgonmiljö på Simonsgatan. Nr 66/365

tisdag 14 mars 2017

Fräscht mellanmål

Har ätit mycket avocado som mellanmål och kvällsmål en längre tid, det är så gott och de är billiga och goda just nu. Goda också att sätta i sallader och på smörgåsen och dessutom lär de ju vara jättehälsosamma och innehålla en massa bra ämnen som kroppen behöver. Idag hittade jag några glömda apelsiner i kylen och det är en annan favoritfrukt. Fräscht och gott är det också!

Kvällsmål! Nr 65/365

måndag 13 mars 2017

Måndagstrött

Jag har tagit bara en bild, en verkligt dålig bild idag! Från gymmet, där man måste ta av sig uteskorna innan man går in....Ändå tänkte jag traska direkt in i omklädningsrummet!

Förbud på golvet, Nr 64/365


söndag 12 mars 2017

Marspojkar

Båda sönerna är födda i mars, med fyra års mellanrum, men bara två dagar mellan födelsedagarna. I år blev de 24 och 20 år gamla och idag firade vi dem med middag hos oss. Båda älskar god mat och vi bjöd på en av deras favoriträtter, rom, denna gång med blinier. Vi köpte t.o.m en riktig blinipanna för det är något vi saknat och vår gamla plättpanna funkar inte på den nya induktionsspisen. Till varmrätt blev det lammlägg, sallad och potatisgratäng kryddad med timjan. Efterrätten var en ny bekantskap, provade en lakritsbrownie. Allt blev jättegott och smakade åt alla.

Vi har inte bara ätit gott idag utan hann också med en 10 km promenad längs den gamla vanliga strandpromenaden. Ännu gick det bra att gå på isen och det var massor av folk ute i det fina vårvädret.

Blinier på kommande i den fina röda gjutjärnspannan! Nr 63/365

Tillbehör

Vårblommor


lördag 11 mars 2017

Musikskatt

Idag var det en otroligt fin vårdag, temperaturen steg till flera plusgrader. Vi vakande tidigt och gick ut för en långpromenad på isen. Det blev också en verkligt lång promenad, nästan 17 km visade sportklockan när vi stannade. Isarna var ännu rätt så bra men det är nog säkert sista dagarna det ännu går att gå på isen. Vi gick en ny väg som jag inte gått förut och Esbos skärgård är nog så vacker, speciellt från havet sett. Så många vackra hus, sommarstugor och stränder.

På kvällen var det dags för Kulturfondens jubileumskonsert Spegling – 100 år av finlandssvensk musik, en hyllning till Finland 100 år. De hade bjudit in olika organisationer och föreningar från hela Svenskfinland. Musikhuset var fylld till sista plats med 1200 finlandssvenskar! Det var en helt fantastiskt fin konsert eller show, med jättemånga stora finlandssvenska topartister och otroliga musiker. På scen uppträdde ca 250 artister, musiker, sångare och dansare bland andra Monica Groop, Geir Rönning, Maria Ylipää, a capellagrupperna Fork och Rajaton och Humorgruppen KAJ. Allt var så väl planerat och proffsigt genomfört med symfoniorkester och två körer förutom alla artister. Hela konserten filmades och sänds i TV den 17.4, men man kan lyssna på den på Yle Arenan redan nu. Det var en så fin upplevelse med det varierande men balanserade musikprogram med allt från opera till rock, barnkörer och otroliga arrangemang. En visuell och musikalisk helhet som skapade en ny bild av vad finlandssvensk musik kan vara.Vilken musikskatt vi har i Svenskfinland med alla otroliga talanger!

  
Många pilkfiskare var ute idag, här en trevlig prick som njöt av lördagen 
och som vi bytte några ord med! Nr 62/365







fredag 10 mars 2017

Städa miljonlådor

Trots att det är fredag idag hade jag lite energi när jag kom hem efter jobbet. Städade en av miljonlådorna i köket. Vi har bott i vårt "nya" hus nu snart 3 år och ännu finns det en del sviter av byggprojektet kvar som blivit på hälft. Ett sådant projekt är t.ex en hel låda i köket som varit full av bruksanvisningar och monteringsanvisningar för köksapparater, trappor, wc-stolar, kranar, mm. Alla papper och broschyrer är nu sorterade och en hel del slängdes. Bland alla papper fanns också en ritning som jag gjorde inför kakling och montering av badrumsskåp, lavoar och spegeln i badrummet på övre våningen. Onödigt papper  att spara, jo, men lite roligt att ha ändå!

Ritning från byggprojektet! Nr 61/365

torsdag 9 mars 2017

Testing

Testade att fota olika saker för dagens bild. Egentligen skulle ringen göra en starkare skugga i boken för att forma ett hjärta, men det får väl duga såhär också!

Hjärta av bok! Nr 60/365

 

onsdag 8 mars 2017

Kvinnornas dag

Vaknade till ett vintrigt landskap i Åbo. Dottern med sambo bjöd på en jättegod frukost med kaffe, bröd, ägg och smoothie, så dagen började fint efter att jag sovit som en stock på deras soffa. Tog bussen till Pargas där jag deltog i ett möte om olika samarbetsprojekt kring grundläggande konstundervisning. Det var längesen jag besökt vårt kansli i Pargas och det var trevligt att träffa kollegerna där. Vi gick på lunch tillsammans innan jag tog bussen tillbaka till Åbo och sedan hem till Esbo. Hann också gå till en av mina favoritplatser i Åbo, saluhallen, för en kaffe och jättegod och vacker bakelse innan bussen gick. Internationella kvinnodagen till ära fick jag en ros då jag betalde kaffet, vilken härlig överraskning.

Det är bra att vi firar kvinnodagen för att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Här i vårt land har vi en bra situation jämfört med största delen av världen, trots att här också ännu finns mycket att göra för jämställdhet, för båda könen. Vi firar kvinnodagen för att den dag ska komma då vi inte behöver fira någon kvinnodag!

Kaffe med dopp + ros kvinnodagen till ära! Nr 59/365

 
Nysnö i Åbo 8.3.2017.