Summa sidvisningar

tisdag 27 november 2018

Det nalkas lillajul

Idag plockades julpyntet fram, i alla fall lite. Det är ju snart lillajul och då ska julbelysningen och adventsljusstaken fram. Det piggar upp i mörkret och skapar mys vårt hus!

 Ljusstaken hittade sin gamla plats i köksfönstret! Nr 250/365

söndag 25 november 2018

Friluftsliv

Vi packade ryggsäcken och for iväg till Meiko för en vandring i den fina naturparken. Det blev två olika vandringsleder med en korvgrillningspaus i mitten. Det var så vackert i naturen med rimfrost som gnistrade som diamanter i solen och ny svart is som just lagt sig på sjöarna i vackra mönster.

 Rimfrostiga skogsgläntor med solen som skapade glitter i allt som den kom åt. Nr 249/365



lördag 24 november 2018

Vedsysslor

Vi skulle kanske åka till stugan, men dagarna är så korta så vi hann inte vakna i tid idag. Det blev en sen natt igår och kroppen behövde vila. Senare på dagen gjorde vi lite ved av en hundradel av de enorma stammar som vi fick redan i somras. Vi kommer att få massor av ved från dem, men de är jättejobbiga och svåra att såga och klyva. Med motorsåg och vedklyven ska det nog gå, lite i taget!

  Motorsågen gick het, det kom rök från alla håll. Nr 248/365

 Min uppgift: att sköta vedklyven!


fredag 23 november 2018

Festligt på fest

Efter arbetsdagen blev det kvälls- och nattskifte på en fin fest. Det var en karonka så det var ovanligt festligt med akademiska traditioner och riter och festfolk klädda i långklänning och frack.  Riddarhuset som festplats gav en fin inramning på det hela. Ovanligt tungt var det för personalen, eftersom allt skulle serveras till bords och det var över 100 personer på plats. Men det gick bra trots hektisk tidtabell, söndrig hiss och riddarstolarna from hell (höga, man ryms inte att servera mellan dem och kläderna fastnar i de fina dekorationsknopparna). Nu är fötterna och nacken ömma efter allt traskande med brickor och fat.


 Festdukning i festsal. Nr 247/365
 Blinier med tillbehör till förrätt

Välkomstdrinken

Konst på stan

Torsdag 22 november 2018

Diamanter som glimmar vid Gräsvikskajen. Dennis Oppenheims skulptur "förlovning" föreställer två enorma diamantringar som är fästa vid varandra. Verket är 9 meter högt. Gillar konst i gatubilden.  Läs mer om skulpturen på https://www.hamhelsinki.fi/sv/sculpture/kihlaus-dennis-oppenheim/

 Förlovning, konst som jag passerar varje dag. Nr 246/365

måndag 19 november 2018

Ljus i mörkret

Det är så mörkt nu, men snart går vi mot ljusare tider igen....

Gräsvikskanalen på vägen hem. Nr 245/365

söndag 18 november 2018

Vardagsmotion

Solen sken också idag och vi passade på att vara ute och städa lite på tomten. Vi sågade ner lite små björkar som hade vuxit sig ganska vilda och stora och brände ris. Det var svettigt och rökigt men skönt. Kollade telefonens stegmätare på kvällen och den visade att jag gått 7 km idag, så det blev nog en hel del traskande med kvistarna. Väl hemma i Esbo var det skönt att gå i bastun och tvätta av sig. Nu är man redo för en ny arbetsvecka.

 Höstligt i hemsundet. Nr 244/365

lördag 17 november 2018

Sol och natur

Det lär ha varit totalt bara ett par timmar solljus hittills i november i södra Finland, undra på att man tycker det är mörkt och grått. Idag fick vi i alla fall njuta av SOLEN och en skön värme på 10 grader. Vi for ut till Nagu och var framme först vid 14-tiden, men vi hann i alla fall gå på en skön promenad på holmen och njuta av den vackra höstdagen.


 Ljuset i skogen när solen går ner är magiskt vackert. Nr 243/365

 
 




fredag 16 november 2018

Kurs i Borgå

Tidig väckning efter en lång och intensiv arbetsdag med fest igår kändes lite trögt. Men jag kom mig upp och tog mig ända till Borgå där vi ska ha ordkonstledarkurs i två dagar. Det blev en jättelyckad och givande dag med temat levande barn- och ungdomslitteratur. Vi gick igenom bl.a. kreativa övningar kring temat boktipsa på roliga och varierande sätt med både vår egen Maja och på eftermiddagen i Borgå stadsbibliotek med barnbibliotekarie Catharina Latvala.

 Sjörövarkaptenen (aka Catharina Latvala) tar oss med på en sagostund i bibliotekets sagorum. 
Nr 242/365
 Här pågår en rolig övning med att göra ett eget dikthus utgående
från boken Nyckelkipan av Sanna Mander.


20 år, hur snabbt går väl det?

Torsdag 15 november 2018

Idag firade vi Sydkustens 20-årsjubileum i form av ett jubileumsseminarium med rubriken Kvalitativ utbildning och kultur på svenska - en självklarhet? Jag började jobba där i samband med grundandet och för att det behövdes personresurser bl.a. till det stora projektet RRR- Rötter, Röster , Rum som samlade allt svenskt program under kulturhuvudstadsåret.

Dagen och förberedelserna av dagen har varit känsloladdat av många orsaker. I arbetet med att göra en utställning av vår verksamhet har jag blivit tvungen att gå igenom gamla papper och arkiv, det har gett perspektiv, minnen och blandade känslor av stolthet och panik. Hur kan 20 år gå så snabbt, men ändå har det hänt så otroligt mycket och många fina saker och projekt har vi gjort. Jobbet har varit otroligt omväxlande och intressant, därför har jag också stannat kvar så länge. Men ändå, 20 år....

Jag deltog i en paneldiskussion om hur det hela startade och så hade vi två forskare som talade.  (Läs inbjudan/programmet på Sydkustens webb) Birgit Schaffar-Kronqvist talade på ett intressant och filosofiskt sätt om bildning och kunskap och Siv Sandberg blickade 20 år tillbaka på olika strukturella och etiska förändringar som skett för kommunerna, främst på Sydkusten. Hon talade också om framtiden, med lite dystopiska betoningar. Intressant tanke att tänka 20 år framåt, hur ser världen och Finland ut då. Vad har förändrats mest?

Vi hade tillsammans med Svenska Centralarkivet gjort en utställning om vår historia. Nr 241/365

Här är jag med i panelen, (Foto: Maja Ottelin)

Vi hade också en proffsig catering :) som skötte serveringen med goda coktailbitar och kakor



tisdag 13 november 2018

Buss versus metro

Det har äntligen börjat gå en buss som går direkt till centrum från Bastvik här nära oss. Klagomålet från invånarna tvingade HSL att sätta in några bussturer för att lätta upp den värsta rusningstidens trängsel i metron. Arbetsresan går lite snabbare för mig nu. Idag fick jag dock vänta ute i regnet en god stund eftersom bussen var försenad... Fördelen med metro-åkandet är att man inte behöver vänta ute.

I väntan på bussen i Gräsviken. Nr 240/365

måndag 12 november 2018

Farsdag med de bästa

Söndag 11 november 2018

Kaffe på säng åt far i huset. En skön långsam morgon och en skogspromenad och lite svampplockning hann vi med före det var dags att fixa farsdagsmiddag.  Alla barnen kom på besök och det var så härligt att ha alla samlade runt bordet. Far fick Kari Hotakainens bok om Kimi Räikkönen som gåva och på kvällen såg vi på Formula på TV. Det blev ett spännande lopp och Räikkönen blev trea.

 Det finns ännu mycket svamp i skogen. Nr 239/365

Far och son ser på formula. I bakgrunden farsdagsgåvan av mig. 
Ett foto från i somras som blev en tavla.

Fullspäckad lördag

Lördag 10 november 2018

Dagen började med en promenad med lite löpning till Kallvik i duggregnet. Det har byggts en massa nya vägar och hus i näromgivningen och jag passade på att se mig omkring lite noggrannare.

Sen blev det städning och ordnande av nyinförskaffade kärl och glas på catering-firman. På kvällen var det fest på Honungsporten med de bästa gamla grannarna Häyrynens, Munnes, Halavas och vi. Vi åt gott , bastade och satt och pratade och förbättrade världen och promenerade sedan hem i den mörka natten. Det var så roligt att träffas och vi konstaterade att vi måste träffas oftare. Senast sågs vi alla på ett bröllop i somras.

Snöbär. Nr 238/365
Det fanns inga badare på Kallvik simstrand denna morgon, bara tre svanar som åt i lugn och ro.

Båtar som väntar på vintern


torsdag 8 november 2018

Praktiskt arbete

Ibland är det roligt med lite annorlunda arbetsuppgifter, som att posta 250 brev med en fin kokbok som innehåll. Vi hade "postningstalko" så det gick relativt snabbt att få iväg dem och dessutom kunde vi skuffa lådorna med färdiga brev till grannen Marthaförbundet här i samma korridor. Alla eftisar i Svenskfinland ska få boken. 

"Brita Maria Renlunds stiftelse har 100-års jubileum år 2018 och deras gåva till 3-åringarna i Svenskfinland blev en illustrerad kokbok som gjorts i samarbete med Marthaförbundets projekt Tack för maten!. Andra målgrupper som har haft möjlighet att få boken är de som har verksamhet som berör mat för barn. Därför tycker vi att de som arbetar på eftis ska få boken och hoppas på att den skall inspirera till att ta med barnen i mellanmålstillredningen eller att ha en mera matig verksamhet på eftis. Bland recepten finns många matrecept men också recept som fungerar till mellanmål.

Matglädje!"

 Postningstalko på jobbet. Nr 237/365


onsdag 7 november 2018

Mörkt och grått

Nu är tiden då det är mörkt både när man åker till jobbet på morgonen och då man kommer hem. Ingen sol i sikte enligt väderprognosen heller. Idag var det dessutom jättefuktigt, med duggregn och dimma. Hela kvällen gick åt till att följa med det amerikanska mellanårsvalet där det finns intressant resultat, dramatik och retorik att förundras över.

Vy från gatan utanför kontoret! Nr 235/365

måndag 5 november 2018

I väntan på fest

Nu har en del glas placerats in i skåpen. Det blev fint! Nu måste vi ha kalas eller fest så de kommer i användning!
Glas på rad. Nr 235/365


Glas och kippor

Söndag 4 november 2018 

En solig söndag med löpning, lite jobb och ordnande av glas och kärl. Gubben har köpt upp ett storköks alla kärl och det mesta gick ju till hans firma, men jag fick också se om där fanns något som intresserade. De hade haft en representationsvåning med lite finare porslin och glas och det fanns en del Iittala och Arabia som vi tog hem. Det blev att tömma och rensa bort lite gammalt och sätta in det nya. Kaos i köket, nu är skåpen ännu fullare.... men nu har vi glas för ett helt kompani och för alla tillfällen och drycker!

Gamla ut och nya in.Nr 234/365

lördag 3 november 2018

Naturen går i dvala

En grå och fuktig men varm allhelgona har vi haft idag. Har städat lite i trädgården och inne men annars tagit det ganska långsamt. Skönt med en ledig dag.

Tankarna går idag extra mycket till nära o kära som inte längre finns här med oss,
men för evigt finns i hjärtat!

 Det finns så mycket skönhet i naturen ännu trots att den är på väg i dvala. Nr 233/365




fredag 2 november 2018

Konstfostran och hjärnforskning

Har idag suttit på seminarium för konstskolor i Finland. Fick ta del av intressanta föreläsningar och diskussioner kring allt från hjärnforskning till utvärdering av konstundervisningen med 200 andra konstfostrare. Fin avslutning på en intensiv arbetsvecka.

Kollegan Irene (längst till höger) representerade ordkonsten och svenskan i panelen 
"Pitääkö olla huolissaan?" på dagens seminarium. Nr 232/365