Summa sidvisningar

måndag 29 mars 2021

Citypromenad

Söndag 28 mars 2021

Klockorna flyttades en timme mot sommaren idag och kvällen var därför mycket ljusare. Vi var på jakt efter lammkött till Jörns påsklunch och tog sedan en promenad på stan. Trevligt med omväxling och intressant att se på alla hus och nya ställen också på välbekanta platser. Det finns många fina historiska hus i vår huvudstad.

Vid Senatstorgets hörn finns Helsingfors äldsta hus, det lilla blågrå Sederholmska huset som blev färdigt 1757. Nr 68/365

Relandersgrund är Finlands äldsta fyrskepp som byggdes i slutet på 1800-talet. Det har en färgstark historia och har varit med om ett och annat. På 90-talet räddades det från skroten, rustades upp till restaurangbåt och ligger nu vid Norra kajen.

Uspenskijkatedralen blev färdig 1868 och är huvudkyrka för Finlands ortodoxa församling. Guldkupolerna har nyligen restaurerats och blänker fint i kvällssolen.


Utsikt från Uspenskijkatedralen, mot Helsingfors nyaste stadsdel Fiskehamnen där man håller på att bygga skyskrapor. Totalt ska det bli 8 tornhus som är över 100 meter höga. Det högsta huset har 35 våningar. Man kan ju ha olika åsikter om hur bra de passar in i stadsbilden.

Vy mot domkyrkan, mycket vackrare enligt mig.

Helsingfors domkyrka är en del av Helsingfors empirecentrum som byggdes på 1820-1850-talet. Byggnaderna är ritade av Carl Ludvig Engel





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar