Summa sidvisningar

onsdag 1 maj 2019

Saltgruva och Valborg

Valborgsmässoafton 30 april 2019

Vi hade tidig väckning för att ta oss till saltgruvan i Wieliczka, lite utanför Krakov. Eftersom vi inte har förhandsbokade biljetter måste vi vara där genast de öppnade för att vara säkra att komma in. Vi hade problem att hitta rätt tåg, missade det vi planerat, det spöregnade och vi gick åt fel håll när vi kom fram, men trots allt var vi vid porten kl 9 och kom med dagens andra grupp ner i gruvan.

Saltgruvan är ett av Unescos världskulturarv och hör till de mest besökta turistattraktionerna i Polen. (ca 1 miljon besökare/år) Den har varit i drift sedan 1200-talet och är en av världens äldsta saltgruvor i kontinuerlig drift. Det var en otrolig upplevelse, en underjordisk stad som är mystisk och unik med ca 300 km gångar och korridorer, kamrar med spår efter utvinningsarbeten, gruvmaskiner och gruvredskap, underjordiska saltsjöar, saltkapell med otroliga saltskulpturer och saltreliefer och skulpturer. Vi var som djupast 135 m under markytan och fick se ca 1% av alla gångar (vi vandrade ca 3 km). Allt var välgjort och guidningen proffsig, där fanns också butiker och restauranger och 3D-filmer om saltutvinning. Ett imponerande och annorlunda besöksmål, kan verkligen rekommenderas.

Här i Polen firar man också första maj som arbetarnas dag och inledning på våren. Valborsmässoafton firas dock inte som hos oss, det var ganska lugnt i kväll på stan. Vi firade med att gå ut och äta gott igen, det blev en köttrestaurang Sławkowska i gamla stan.

 Den största och mäktigaste salen, kapellet i saltgruvan. Nr 112/365









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar