Summa sidvisningar

onsdag 17 oktober 2018

Slott, bad och Erdogan

Måndag 8 oktober 2018

Det blev en lång sovmorgon och ingen brådska i morse, men på programmet idag var att se åtminstone slottshöjden, parlamentshuset och att bada i Széchenyi termalbad. När jag gick ut för att handla frukostbröd från närbutiken stod det poliser i alla gathörn och band som hindrade bilarna från att parkera längs gatorna! Frågade en polis vad det var frågan om och det var turkiets premiärminister Erdogan som var på väg på statsbesök. Just, just, det politiska läget i Ungern är ju inte det bästa och inte i Turkiet heller. Det visade sig att en metrolinje (just den som vi använder) var stängd pga Erdogan så vi fick promenera lite mer än vanligt.

Vi tog en sväng via den stora saluhallen på vägen till slottsbacken, den var stor och luftig i två våningar med härliga dofter, mycket färg och intressanta produkter.

 Massor av paprikor fanns i saluhallen. Ungerns egen grönsak. Nr 213/365



När vi kom till slottet var det ju stängt, för Erdogan var där.... Om ca 1 timme skulle det öppna. Nå det fanns mycket annat att se, bl.a. en fin kyrka och Fiskarbastionen eller Halászbástya som har en terrass med en enorm utsikt över staden. Senare kom vi nog också in på slottsområdet.


 Poliser spärrade vägar på många ställen, här vägen upp till Budaslottet


 Utsikt från Fishermans place mot parlamentshuset
 Fishersmans place

 Vaktombyte vid slottet

 Man kunde ta en liten linbana upp till slottet, men vi tog spårvagn.

Vi skulle också gå och se på det mätkiga parlamentshuset, men vi mötte igen, kan ni gissa, jo avspärrade gator pga Erdogan. Man kom inte ens i närheten. Jörn och jag såg det den första kvällen så det var inte så farligt, bara lite irriterande. Han besökte just samma ställen som vi skulle se idag.

Efter lite vila i lägenheten tog vi oss sedan mot kvällen till terminalbadet som låg i en fin par nära oss. Det var en jättefint ställe, massor av olika bassänger både utomhus och inomhus med olika graders vatten, bastun och vackra rum. Jag har inga bilder härifrån eftersom telefonen skulle ha blivit lite blöt, men lånade en bild från nätet.

Széchenyi termalbad

Efter ett par timmar blötläggning i olika bad promenerade vi runt i parken och hittade ett otroligt vackert slott som låg på en liten ö i en sjö. Vi passerade också Heroes’ Square innan vi tog vi oss in mot centrum. Sista kvällen till ära råkade vi hitta en jättetrevlig restaurang Trofea Grill där man fick dricka och äta så mycket man orkade!  En fin dag full av intryck, nya platser, upplevelser och skönt umgänge med de bästa.

 Vajdahunyad Castle

 Heroes’ Square






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar